Speel de muziek af!

Biografie van Frans Mulder

 


Frans Mulder werd op 12 februari 1953 te Amsterdam geboren als zoon van een slager. Hoewel hij eerst in de zaak werkte, vertelde hij zijn ouders al snel dat hij een andere carrière nastreefde.
Hij werkte bij Globe, waar hij ondermeer de rol van Morten speelde in EEN VIJAND VAN HET VOLK van Ibsen en een rol had in DE DAG DAT DE PAUS GEKIDNAPT WERD. Onderwijl richtte hij ook een zangduo op met Roland Voortman. Als Frans en Roland deden ze auditie bij
Albert Mol, die hen mee liet doen in zijn theaterprogramma 'The Albert Mol Story'. Ze maakten zelfs een lp "Aan de hand". Daarna werkte hij in 1975 samen met Heddy Lester, in 1979 met Jasperina de Jong in 'Thuis best' en in 1981 met Sylvia Alberts.

PURPER

In 1985 werd hij benaderd door Haye van der Heyden, die uit de net opgeheven groep Purper was gestapt. Hij wilde een programma maken met Frans Mulder en George Groot. De laatste vond dat echter geen goed plan en stelde voor dat Frans Mulder Purper zou gaan versterken.
Het programma Purper Vierkant speelde in 1985-1986 en was een succes. Het werd de doorbraak van Purper die in de recensies zelfs 'de beste cabaretgroep van Nederland' werd genoemd.
Hierna stapte Haye alsnog uit Purper. Erik Brey, Adelheid Roosen en Frans vonden Karin Bloemen en Bart Kiene bereid om de lege plaats op te vullen. Het vervangen van groepsleden werd vervolgens vaste prik in Purper. In de verdere jaren deden Ina van Faassen, Angela Groothuizen, Alfred van den Heuvel, Jan Simon Minkema,
Hans van der Woude, Eric Corton, Perry Dossett, Martin van Dijk, Tom van Berlage, Trudie Labij en Nelly Frijda mee.
Lange tijd vormde Frans samen met Erik Breij de spil van de groep, hij schreef steeds meer teksten, terwijl Erik de muziek voor zijn rekening nam. Toen Erik een solocarrière begon, kwam alles op de schouders van Frans neer.

Na een ruzie met Breij om de naam Purper, besluit Frans om de rechten van Purper te kopen. Vervolgens komt hij met PURPER EXTRA EDITIE, maar dit programma kreeg geen fantastische kritieken.


 

ANDERE BEZIGHEDEN
In 1984 werd Willem Nijholt vijftig jaar, bij welke gelegenheid hij zichzelf een soloshow cadeau deed. Ook Frans Mulder werd benaderd om hiervoor te schrijven. Uiteindelijk leverde hij de tekst MOKUM, op de muziek van 'One night in Bangkok'. Het nummer bleek echter te lang voor de show, maar Nijholt zong het wel voor de VARA met Margriet Eshuys en Sandra Reemer als backing vocals.

MUSICAL
Aan het einde van Purper Sixpack maakte Frans een uitstapje naar de musical HEERLIJK DUURT HET LANGST waar hij de rol van kruidenier op zich nam, die in het verleden zo fraai vertolkt werd door Leen
Jongewaard. Samen met Marnix Kappers zongt hij 'Op een mooie Pinksterdag' waarbij de zin : "Vader kan gaan bidden, smeken, tot hij Purper ziet" enige hilariteit wekt in de zaal.
De musical bevalt zo goed, dat Frans na Purper XX meedoet aan de Follies In Concert van Stephen Sondheim en James Goldwein.
Recensie: "Vooral Jasperina de Jong en Frans Mulder weten maximaal gebruik te maken van de beperkte acteermogelijkheden die dit concert biedt. (...) Frans Mulder is de held van de avond met de cabareteske Buddy's Blues, waarin hij zijn eigen gevoelsleven fileert."
Frans: "Follies is een ijzingwekkend prachtig verhaal. Zelf zou ik ook wel eens een musical willen schrijven. Eigenlijk speel je in een musical een droom. Daarom is dat zingen ook niet zo raar, in gedachten zing je ook wel eens. Of in de auto, dan kun je ook zo ineens beginnen met neuriën."

RODDEL
Eind 2000 werd Frans lastig gevallen door roddelbladen met de suggestie dat hij een relatie zou hebben met Hans van der Togt. Steeds opnieuw werd er een foto bij geplaatst van de twee heren die elkaar bij een première ontmoet hadden.
Frans, die al 23 jaar een relatie heeft met Maarten Lindhout, nam een advocaat in de hand, de heer S. Kalff, en klaagde het betreffende blad aan. Vlak voordat de zitting zou zijn kwamen de twee partijen echter tot een schikking. Het blad zou een rectificatie plaatsen en Frans kreeg ook nog een schadevergoeding.
Frans is inmiddels op 10 december 2001 met zijn vriend getrouwd.

SONNEVELD
Voor 2001 werd Frans geëngageerd voor de musical over Wim Sonneveld waarin hij de rol van Huub Janssen, diens eerste vriend, zal gaan spelen. Het stuk zou geschreven worden door Lars Boom, maar Jos Brink, die de rol van Sonneveld op zich zou nemen, vond de tekst niet voldoen aan zijn eigen ideeën, waarna hij zelf aan de teksten ging werken.
Het werd al gauw duidelijk dat de rol van Huub Janssen (Frans) dermate dragend was dat sommige mensen al spraken van Huub Janssen, de musical. De première was in Haarlem en de zalen zaten vol, maar de recensies waren niet geweldig. De kritiek gold echter voornamelijk het slechte verhaal en de verkrachting van sommige nummers en niet de acteerprestaties van Mulder etc. Hij werd voor zijn rol zelfs genomineerd voor de John Kraaijkamp musical award voor de beste mannelijke bijrol in een musical 2002.

Nonsens en Revue
Onderwijl gaf hij ook les, bijv. in musical-zang-voordracht op de Frank Sanders Akademie voor musical en theater.

In 2004 was Frans te zien in de heren-bezetting van de musical NONSENS, dat een jaar eerder een vrouwen bezetting had. Samen met ondermeer Percy Dossett, eveneens ex-Purper en Jon van Eerd had Frans groot succes.

Ook deed hij de spelregie bij de nieuwe show van Andre van Duin. En vertaalde hij tussendoor de musical HELLO DOLLY met o.a. Jamai en Willeke Alberti.

Later dat jaar was het weer tijd voor PURPER Revue?!, waarbij naast Nelly Freijda ook de jongeren Halici en Bierman hun kunsten lieten zien. Frans had hierin menig solo, die voor hem een opstap vormden voor zijn nieuwe plannen.

SOLO

In september 2005 was de eerste try-out van het eerste soloprogramma van Frans Mulder, waar hij eindelijk de tijd rijp voor achtte. Hij had al eerder gemerkt dat het alleen voor de zaal staan hem steeds gemakkelijker afging. Nadat de titels varieerde van Babyboom tot Solo gaat het uiteindelijk als "zingt en speelt ALLEEN " in premiere op zondag 16 oktober. Volgens insiders is het een programma waarin Mulder ook zijn andere, persoonlijke, kant laat zien, hoewel hij de humor uiteraard niet schuwt. De recensenten beoordeelden het geheel in ieder geval ongekend positief. Zelfs zij die Mulder vroeger naar eigen zeggen haatten, gaan overstag: "Verrassend en geraffineerd". En een andere krant spreekt van een "dreun van een karaktervol programma" Mulder als solo-artiest, in de voetsporen van Sonneveld, dat smaakt naar meer!

BOMMEL

In 2006 trad Mulder (nogmaals) in de voetsporen van Wim Sonneveld, door de rol van Ollie B. Bommel op zich te nemen, namelijk in de familiemusical "De Trullenhoedster" met o.a. Maaike van Widdershoven. (zie ook www.opusone.nl) Opnieuw reageerde pers zeer positief.

Uit 8weekly: Mulder moet zich voor de rol van Bommel in een berenpak hijsen, dat bloedjeheet kan worden. Hij is dan ook blij dat hij in de pauze even de bovenkant uit kan trekken, zodat de hitte kan ontsnappen. Niet dat je hem daar over hoort klagen, want een beetje afzien hoort er nou eenmaal bij. "Als het publiek maar in het sprookje gaat geloven." Liever vertelt hij waarom hij graag aan deze productie meedoet. "Wat ik mooi aan deze voorstelling vind, is de taal van Marten Toonder. Dat is echt poëzie, die in deze voorstelling wordt gecombineerd met de geweldige choreografie van Frans Schraven".

 

2006

In mei 2006 kwam Purper weer terug. Erik Breij keerde terug op het oude nest en vele hoogtepunten waren te zien. Mulder bleef daarnaast met zijn eigen show optreden. Daarnaast was hij betrokken bij de musical rond een boek van Albert Mol.

Volgend jaar zal hij verschijnen in Purper 101.

LIEDJES
Voor de liedjes die Frans voor Purper schreef, zie Purper
Daarnaast schreef hij ook steeds meer teksten voor andere artiesten; zowel Adèle Bloemendaal, Willem Nijholt, Paul de Leeuw, Willeke Alberti en Karin Bloemen hebben teksten van hem gezongen.

Rijk de Gooijer en Frans Mulder in Grijpstra en de Gier

FILMTITELS
 Frans Mulder heeft ook in diverse speelfilms meegedaan:

1973 Angela (speelde de domineeszoon Wiebe)
1973 Because of the cats
1973 Lifespan
1974 Help, de dokter verzuipt
1974 Sherlock Holmes
1975 Zwaarmoedige verhalen
1979 Grijpstra en de Gier
1980 Laat de dokter maar schuiven
1982 De boezemvriend

Frans over Sonneveld (interview)
Meer over Purper
TERUG naar Wim Sonneveld en Friso Wiegersma